Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Καθαρισμος ηλεκτρονικου υπολογιστη

Η σημερινη ενοτητα θα ασχοληθει με τον καθαρισμο του ηλεκτρονικου υπολογιστη και ειδικοτερα του σκληρου δισκου απο αχρηστα αρχεια (μην παρετε κανενα ξεσκονοπανο και αρχιζετε να καθαριζετε την οθονη μονο και μονο διαβαζοντας τον τιτλο). Παρακατω θα παρατεθουν καποιοι τροποι που θα πετυχουμε αυτο το ξεκαθαρισμα για να ειναι πιο οργανωμενος μεν ο υπολογιστης και απο την αλλη να τον βοηθησουμε να μην σερνεται καθε φορα που κανουμε καποια απαιτητικη εργασια.
α) Απεγκαθιστουμε τα αρχεια που δεν χρησιμοποιουμε καθολου καιτα εχουμε μονο για την μοστρα και την συλλογη (δεν ειναι κακο γιατι και εγω το κανω αλλα ειναι ενα πρωτο βημα). Προτεινω να αφησετε στην ακρη τον κοινο απεγκαταστατη των Windows και να κατεβασετε ενα δωρεαν προγραμμα που ακουει στο ονομα Revo Uninstaller "http://www.revouninstaller.com/revo_uninstaller_free_download.html". Αυτο το προγραμμα ασχολειται οπως λεει και το ονομα του με την απεγκατασταση προγραμματων αλλα επικεντρωνεται στο να μην αφηνει καθολου καταλοιπα στον σκληρο δισκο οπως αρχεια Registry ή αρχεια στο Application Data που η κοινη απεγκατασταση παραλειπει να τα διαγραψει .
β) Εκτελουμε την εκκαθαριση σκληρου δισκου. Για να το κανουμε αυτο πηγαινουμε Ο Υπολογιστης μου - και κανουμε δεξι κλικ στον Τοπικο Δισκο, επιλεγουμε Ιδιοτητες και στην καρτελα γενικα επιλεγουμε Εκκαθαριση Δισκου (βρισκεται διπλα στο διαγραμμα "πιτα" που παρουσιαζει την χωρητικοτητα).
γ) Διαγραφουμε ολα τα προσωρινα αρχεια .tmp .bak κτλ. Πως θα το πετυχετε αυτο; Πηγαινετε Εναρξη - Αναζητηση - Ολα τα αρχεια και τους φακελους και γραψτε *.tmp. Θα σας εμφανισει μια πληθωρα αρχειων που περιμενουν να διαγραφουν! Επισης εκτος απο τα αρχεια με επεκταση .tmp μπορειτε να διαγραψετε και αρχεια με επεκτασεις ".bak, .cnt, .dmp, .gid, .old, .~mp, .fts παντα βαζοντας ενα αστερακι πριν την τελεια (αυτο το αστερακι δινει στην μηχανη αναζητησης των Windows το δεδομενο να μην βαλει περιορισμο απο ενα σημειο και μετα οπως παραδειγμα αν γραψουμε στην αναζητηση *.bak θα μας εμφανισει ολα τα αρχεια με επεκταση bak. Ενα ακομα παραδειγμα για να εμπεδωσουμε το αστερακι ειναι π.χ. "γρ*". Αν βλουμε αυτο στην αναζητηση θα μας εμφανισει ολα τα αρχεια που αρχιζουν απο "γρ").
δ) Αυτοι οι τροποι που μολις ανεφερα ειναι τελειως τζαμπα. Αλλα αν θελετε να ξοδευτειτε και λιγο για την υγεια του ηλεκτρονικου υπολογιστη σας προτεινω το Ashampoo WinOptimizer 5, ενα προγραμμα που καθαριζει με ενα κλικ ολο τον σκληρο δισκο απο τα περιττα αρχεια. Αυτο θα το βρειτε στην σελιδα http://www2.ashampoo.com/webcache/html/1/home_2.htm.

Βουαλα ο υπολογιστης ειναι καθαρος οπως την πρωτη μερα (καλα οχι ακριβως αλλα κατι καναμε)!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: